Our Runaway Kite – Question Answer

our-runaway-kite
শ্রেণি – দশম | বিভাগ – English | Our Runaway Kite (Lesson 5)

দশম শ্রেণির English বিভাগের Lesson 5 – Our Runaway Kite থেকে রইল কয়েকটি গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন।

Multiple Choice Questions(MCQ)

Questions

1. When asked about relations, Father looked
a) happy b) angry c) sorrowful d) irritated

Ans – When asked about relations, Father looked c) sorrowful.

2. In summer the big half Moon is always
a) lovely b) unpleasant c) boring d) dull

Ans – In summer the big half Moon is always a) lovely.

3. Back on the island, Claude and the narrator made plenty of
a) puppets b) masks c) kites d) envelopes

Ans – Back on the island, Claude and the narrator made plenty of c) kites.

4. The kite was patched with a
a) newspaper b) letter c) envelope d) card

Ans – The kite was patched with a b) letter.

5. A letter came for father after a
a) day b) week c) fortnight d) month

Ans – A letter came for father after a d) month.

6. Father left home after quarrelling with his
a) brother b) sister c) aunt d) uncle

Ans – Father left home after quarrelling with his a) brother.

7. Dick and Mimi discovered the kite on the top of a
a) roof b) tree c) lighthouse d) light post

Ans – Dick and Mimi discovered the kite on the top of a b) tree.

8. The People of the mainland felt pity for the narrator and his family
a) when the latter’s time for their advent to the mainland came
b) when there was heavy snowfall
c) when the latter’s time for going back to Big half Moon came
d) when they did not want to came to the mainland

Ans – The People of the mainland felt pity for the narrator and his family c) when the latter’s time for going back to Big half Moon came.

9. “This used to puzzle Claude and me.” Here ‘this’ refers to the question
a) why the narrator’s father came to live in the island
b) why the narrator and Claude had no relations
c) why there was no school in the island
d) when the narrator and his family would return to the main island

Ans – “This used to puzzle Claude and me.”Here ‘this’ refers to the question b) why the narrator and Claude had no relations.

10. “They said we must be lonesome over there,” Here ‘they’ refer to-
a) the narrator’s parents b) the narrator’s friends
c) the grandfather and grandmother of the narrator
d) the people of the mainland

Ans – “They said we must be lonesome over there,” Here ‘they’ refer to d) the people of the mainland.

আরো পড়ো → My Own True Family – Question Answer

Short Answer type Questions.

1. What did Father find when he went back home years afterward?
Ans – When father went back home years afterward, he found his brother had died and he couldn’t find his sister.

2. Who wrote the story “Our Runaway Kite”?
Ans – “Our Runaway Kite” was written by Lucy Maud Montgomery.

3. Where did Aunt Esther live?
Ans- aunt Esther lived in hundreds of mile inland.

4. When was the life on the Big Half Moon was ‘lovely’ to the narrator?
Ans – In summer the life on the Big half Moon was lovely to the narrator.

5. What was the total number of the narrator’s family at present?
Ans – The total number of the narrator’s family at present six.

6. How did father react when the narrator asked him why they had relations?
Ans – When the narrator asked him why they had relations father looked so sorrowful.

আরো পড়ো → ভারতের নদনদী অধ্যায়ের প্রশ্ন উত্তর

WBPorashona.com-এর পোস্ট আপডেট নিয়মিত পাবার জন্য –


আমাদের কাজ থেকে উপকৃত হলে এই লেখাটি বন্ধুদের সাথে শেয়ার করার অনুরোধ রইল।

WBP-YT-Banner