Sea Fever – Question Answer

মাধ্যমিক পরীক্ষার ভীতি কাটাবার সেরা উপায়!↓

madhyamik-chapter-test
sea-fever
শ্রেণি – দশম | বিভাগ – English | (Lesson 6)

দশম শ্রেণির English বিভাগের Lesson 6 – Sea Fever থেকে রইল কয়েকটি গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন।

Multiple Choice Questions(MCQ)

1. The poet asks for a sail the colour of which would be
a) blue b) grey c) black d) white

Answer- The poet asks for a sail the colour of which would be b) grey.

2. While going down to the sea, the poet wants to hear the crying of
a) seagulls b) cuckoos c) eagles d) swallows

Answer- While going down to the sea, the poet wants to hear the crying of a) seagulls.

3. The wind on the sea is like a whetted
a) sword b) axe c) knife d) spear

Answer- The wind on the sea is like a whetted c) knife.

4. “And all I ask is a tall ship and a star to steer her by.” – The word ‘steer’ means
a) break b) control the direction of movement c) journey d) wander

Answer- The word ‘steer’ means b) control the direction of movement.

5. The word ‘fellow-rover’ refers to-
a) a fellow man b) a sea pirate c) a gypsy d) an accompanying sailor

Answer- The word ‘fellow-rover’ refers to d) an accompanying sailor.

6. “And all I ask is a tall ship and a star to steer her by.” Here ‘her’ refers to –
a) the ship b) the star c) the sea d) the wheel

Answer- “And all I ask is a tall ship and a star to steer her by.” Here ‘her’ refers to a) the ship.

7. The poem “Sea Fever” is composed by-
a) William Cowper b) Ralph W. Emerson c) John Masefield d) Ted Hughes

Answer- The poem “Sea Fever” is composed by c) John Masefield.

8. “……. The wind is like a whetted knife.” The word ‘whetted’ means
a) blunt b) hard c) sharpened d) pointed

Answer- The word ‘whetted’ means c) sharpened.

9. “And all I ask is a merry yarn……” The word ‘yarn’ means
a) tale b) rope c) longing d) spinning

Answer- The word ‘yarn’ means a) tale.

10. The word ‘vagrant’ means –
a) flying b) wandering c) roaring d) loud

Answer- The word ‘vagrant’ means b) wandering.

আরো পড়ো → My Own True Family – Question Answer

Short Answer type Questions.

1. During what time of the day does the poet wish to go down to the seas?
Answer- The poet wishes to go down to the seas at dawn.

2. What kind of day does the poet prefer for sailing?
Answer- The poet prefers for sailing in a windy day.

3. What does the poet prefer to hear from a fellow rover?
Answer- The poet prefers to hear laughing from a fellow rover.

4. What does the poet mean by ‘the long trick’?
Answer- ‘The long trick’ means journey by the poet.

5. What does the poet like to do after his long voyage comes to an end?
Answer- The poet like to do sleep and to dream a sweet dream after his long voyage comes to an end.

আরো পড়ো → ভারতের নদনদী অধ্যায়ের প্রশ্ন উত্তর

WBPorashona.com-এর পোস্ট আপডেট নিয়মিত পাবার জন্য –


আমাদের কাজ থেকে উপকৃত হলে এই লেখাটি বন্ধুদের সাথে শেয়ার করার অনুরোধ রইল।

WBP-YT-Banner